Koudwatervrees

Voor: iedereen die stotteren nog beter wil begrijpen
Geschreven door: Femke de Smit van Stotterteam Tilburg
Leestijd: ca 4 minuten

Hoe verschillend we als mens ook zijn, we hebben allemaal één ding gemeen. We leven in een binnenwereld én in een buitenwereld. In onze buitenwereld laten we zien hoe we eruit zien en hoe we ons gedragen. Als kind laten we in de buitenwereld ook zien hoe we ons voelen door bijvoorbeeld ongeremd te huilen, lachen, schreeuwen of stampvoeten. Of door – zonder erbij na te denken – precies te zeggen wat we vinden. Naar mate we ouder worden verandert dat en gaan we een deel van onze gedachten en gevoelens voor ons houden. We creëren onze eigen binnenwereld en we worden daar zo goed in dat we ons vaak niet meer bewust zijn van wat daar allemaal leeft. Een veelgebruikte metafoor hiervoor is de ijsberg. Zijn wij mensen dan van die koude kikkers?

De stotterijsberg

Een ijsberg is koud inderdaad, maar daarover straks meer. Eerst even iets over de metafoor van de ijsberg. Deze komt vanuit de psychologie en werd in 1975 door dr. Joseph Sheehan vertaald naar stotteren. Het deel van de ijsberg dat boven water ligt beschreef hij als het openlijk stotteren. Dit hoorbare en zichtbare deel bevat bijvoorbeeld het herhalen of langer maken van klanken en blokkades in het spreken. Het deel van de ijsberg onder water bevat alles wat met stotteren te maken heeft, maar wat niet voor de buitenwereld zichtbaar is. Hierin vinden we niet alleen gevoelens en gedachten, maar ook trucjes om het stotteren minder op te laten vallen of zelfs volledig te vermijden. In therapie kan deze metafoor helpen om alles wat met het stotteren te maken heeft boven water te krijgen.

Smeltende ijsberg

Dat is ook wat Sheehan’s belangrijkste advies was: vermijdt of ontken je stotteren niet, maar laat het horen. Verstop je angst niet, maar kijk hem in de ogen en laat je niet door hem afschrikken. Dat is de enige manier om je angst te overwinnen. Tot zover zijn we het tegenwoordig nog volledig met hem eens. Sheehan ging echter nog een stapje verder en stelde dat je door je angst te overwinnen ook het stotteren kon overwinnen. Voor sommige mensen zal dit misschien zo gewerkt hebben, maar voor de overgrote meerderheid van mensen die stotteren smelt de ijsberg nooit volledig. En niet alleen omdat de gedachte een beetje krom is: ‘Oké ik ga het nu gewoon een tijdje heel hard durven en dan is het straks verdwenen en hoef ik nooit meer bang te zijn’. Ook omdat we bijna 50 jaar na Sheehans IJsberg weten dat stotteren geen psychologische oorzaak heeft.

In alle soorten en maten

Nou werk ik al jaren met deze ijsbergmetafoor en heb ik wel meer dan honderd verschillende varianten gezien. Daarbij laat ik mijn natuurkundige achtergrond helemaal los (zo’n 90% ligt bij een echte ijsberg onder water). De ijsberg bij de stottertherapie mag namelijk op allerlei manieren in het water liggen. Bij de ene stotterijsberg steekt slechts het topje boven water uit. Sommige mensen houden zelfs hun hele stotterijsberg continu onder water. Niemand hoort hen ooit stotteren… stel je even voor hoe vermoeiend dat is. Weer anderen tekenen slechts een klein laagje onder water: zij stotteren vrijuit en ervaren slechts zelden vervelende gevoelens en gedachten. Kortom, de ijsberg helpt ons in therapie om goed uit te pluizen hoe omvangrijk het stotteren is en hoe dat zo ontstaan is. Maar de vraag die Patrick Campbell – iemand die zelf stottert en schrijver van het boek Stuttering: Pride and Prejudice – in 2021 toevoegde aan de ijsbergmetafoor trof me in zijn eenvoud en genialiteit. ‘Wat zit er in het water?’ Ofwel: ‘Wat maakt het water koud?’.

Wat maakt het water koud?

Elke willekeurige kleuter kan vertellen dat ijs koud is. En dat het smelt in warm water. Het is dus vanzelfsprekend dat een ijsberg alleen kan groeien wanneer er een koude omgeving is. Negatieve gedachten en gevoelens over onszelf ontstaan vaak vanuit een interactie met onze omgeving. We vergelijken onszelf continu met anderen. En we zijn gevoelig voor de mening van anderen. Hoe kijken andere mensen naar mij? Wat zeggen ze over mij? Natuurlijk kan een tweejarige al enorm schrikken van het eerste moment van controleverlies in het spreken. Het kan tegen z’n mondje slaan en snikken dat het niet meer kan praten. Deze primaire reactie is begrijpelijk, want een stotter kan heel naar voelen. De vraag is nu hoe de omgeving reageert. Een warme reactie kan als volgt zijn: ‘Jouw mond had het even moeilijk met praten, ik zag het, dat kan gebeuren, geeft niks’. Wanneer echter een gespannen stilte volgt in de kamer, een ‘Probeer het nog eens, je kan het wel’ of een gedempt ‘Ohnee, hij zal toch niet gaan stotteren zoals ome Henk’ dan begint het ijs van het net ontstane stotterijsbergje al te groeien.

Onbewust koud?

Stiekem zijn er ook in ons tolerante Nederland best wel veel koude golfstromen voor mensen die stotteren. We zijn er ons echter lang niet altijd bewust van. Wat ook logisch is, want wat onder water is stond symbool voor… inderdaad ons onbewuste… Misschien herken je er wel een paar die stiekem in jouw onbewuste ronddrijven?

  • Vooroordelen zoals: ‘als je stottert ben je …’, ‘iemand die stottert kan niet… ‘, etc.
  • Onterechte aannames: ‘als je goed je best doet kan je het stotteren overwinnen’, ‘als z’n ouders niet zo streng zouden zijn zou hij niet stotteren’, etc.
  • Onaangename reacties zoals lachen, nadoen en pesten.
  • En wat subtielere opmerkingen, ook wel micro-agressions genoemd: ‘hij praat de laatste tijd weer erg slecht’, ‘ik hoorde je bijna niet stotteren, knap gedaan hoor!’, ‘jij stottert toch bijna niet, nee joh, dan Ali, bij hem is het zó erg!’.

Het is logisch dat dergelijke koude stromen kunnen zorgen voor een groeiend negatief zelfbeeld en een toenemende angst om te praten. Ik laat weer even de fysieke werkelijkheid los, waarin het smelten van ijsbergen niet wenselijk is… Maar binnen de ijsbergmetafoor wil ik je vragen: Wat kan jij doen om bij te dragen aan wat meer warme golfstromen? Rondom stotteren en rondom (anders) spreken in het algemeen. Want wees nou eerlijk: hebben we allemaal niet last van koudwatervrees?

 

©Stotterteam Tilburg – delen van deze tekst mag, graag zelfs! Vermeld dan wel de link en/of onze naam erbij.

Woorden doen ertoe!

Woorden doen ertoe!

Woorden doen ertoe……dat is iets wat me de laatste tijd veel bezig houdt. Toevallig zei mijn treingenoot gisteren hetzelfde ‘woorden doen ertoe’. Waarop de andere treingenoot zei “ja, kijk maar naar de NS. Vroeger heetten deze treinen ‘stoptreinen’, dat hebben ze niet voor niets veranderd in ‘sprinters’, terwijl je nog steeds bij elk station stopt en we niet sneller gaan!” Wat dit met stotteren te maken heeft? Lees verder…

Stotterkamp Camp Dream.Speak.Live.

Stotterkamp Camp Dream.Speak.Live.

Veel kinderen die stotteren hebben het idee dat zij de enigen zijn die stotteren. Ze kennen niemand anders in hun omgeving die ook stottert en al helemaal geen leeftijdsgenootjes. Dat kan soms best lastig zijn, hoe begripvol en tolerant jullie als ouders ook zijn.

Sinterklaas en Stotteren

Sinterklaas en Stotteren

“Sinterklaas is een leuke en spannende tijd voor veel kinderen. Zo ook voor kinderen die stotteren. Emoties (positieve én negatieve) zorgen bij kinderen vaak dat ze meer gaan stotteren.”

Compliment en Zelfvertrouwen

Compliment en Zelfvertrouwen

‘Wat een mooie tekening heb jij gemaakt!’ ‘Wow, dat kan jij al goed!’ ‘Knap hoor!’ Hoe jonger kinderen zijn hoe enthousiaster vaak onze reacties op de creaties waar ze mee aan komen.

RESTART-DCM Therapie

RESTART-DCM Therapie

‘Is hij niet te jong voor therapie?’ is een vraag die we nog geregeld horen. Deze vraag komt vanuit de verouderde gedachte dat therapie bij stotteren betekent dat een kind anders moet leren praten of dat het vanzelf overgaat. Of dat een kind wel zelf gemotiveerd moet zijn. Deze gedachten kloppen niet.

Stotterende personages in de eindmusical?

Stotterende personages in de eindmusical?

Sommige kinderen liggen er in groep 6 al wakker van: de eindmusical. ‘Hoe moet dat nou toch met mijn stotteren?’, ‘Ik durf nooit op dat podium te gaan spreken’.

Stotteren… of toch broddelen?

Stotteren… of toch broddelen?

Broddelen… het is een nog vrij onbekende term in Nederland. Toch komt broddelen ongeveer net zo vaak voor als stotteren, of zelfs net iets vaker. Hoe komt het nu dat we er dan toch zo weinig over horen?

Stotteren en lezen

Stotteren en lezen

‘Op school gaat het eigenlijk heel goed, alleen voor het lezen zit hij in een extra oefengroepje’. ‘De DMT moet ik nog een keer doen, want daar scoor ik steeds onvoldoende op’. Gelukkig horen we dit soort opmerkingen steeds minder.

De oorzaak van stotteren

De oorzaak van stotteren

Heb je even? De titel telt slechts vier woorden, maar de blog kan een leestijd van jaren hebben. Dat zal ik je besparen. Er zijn boeken vol geschreven over wat stotteren is en hoe het komt dat mensen gaan stotteren.

De eerste stotters

De eerste stotters

Als je peuter of kleuter net is gaan stotteren is één van de eerste dingen die we jou als bezorgde mama of papa willen laten weten: ‘Jij bent niet de oorzaak van het stotteren’. Eventuele schuldgevoelens mag je loslaten. Dan ontstaat al snel ruimte om te kijken hoe je kan helpen.